FONTOS INFORMÁCIÓ: 2023.10.01-től a Waterlogic Magyarország hivatalosan is Culligan Hungary. További információkért kérjük kattintson ide.
 • Ajánlatkérés
 • Ma műanyag palacktól óvtuk meg környezetünket világszerte

  A legionárius betegség veszélyei

  Megosztotta ,
  A legionárius betegség veszélyei

  Mivel a kormányok következetesen azon dolgoznak, hogy hozzáférést biztosítsanak a tiszta vízhez, így azt könnyen magától értetődőnek vesszük. Azonban sokunk nincs tisztában vele, hogy még a tisztának tűnő víz is rejthet veszélyeket.

  A legionella, a legionárius betegség okozója egy vízben található baktérium. Általában kis mennyiségű természetes vízben van jelen, és az emberi egészségre veszélyes. Amikor egy hosszú időn át magasabb hőmérsékletű állóvízben megjelenik a baktérium – legyen az kazánrendszer, hűtőtorony vagy kondenzátor – , akkor gyorsan sokszorozódik, és jelentősen meghaladhatja a kockázati határértéket. Ha a fertőzött víz emésztés vagy a levegőben található vízrészecskék belégzése útján bekerül a légzőrendszerünkbe, a tüdőgyulladás egy súlyos fajtája alakulhat ki; más néven a legionárius betegség.

  A kutatók külön kiemelik, hogy a baktérium csak egy bizonyos hőmérsékleti tartományon belül szaporodik, 20-45 °C között, tehát ha fennáll a bakteriális növekedés esélye, szükségszerű megtenni a megfelelő óvintézkedéseket.

  Aggódnom kellene a legionárius betegség miatt?

  A Legionellózis nagyon súlyos állapot. Ez tény, azonban emellett számos közhiedelmet meg kell cáfolnunk.

  • Csaknem 50 típusa van a Legionella baktériumnak, de legtöbbjük nem veszélyes az emberre.
  • A legveszélyesebb a Legionella pneumophila, amely a legionárius betegséget és a Pontiac-lázat is okozza.
  • Egyetlen szerkezet sem hordoz önmagában nagyobb szennyezési veszélyt, így például, akik azt hiszik, hogy az egymarkolatú csapok nagyobb kockázatot jelentenek, mint a kétmarkolatúak, nem kell aggódniuk.
  • A veszély a vízforrásból származik, tehát a rendszeres karbantartás és vizsgálat elengedhetetlen.

  Kinek kell aggódnia?

  Az emberek a szennyezett vízrészecskék belélegzésével kaphatják el a betegséget, melynek tünetei kettőtől tíz napig terjedő idő után jelenhetnek meg. Ami egy fejfájással és izomfájdalommal kezdődik, gyorsan légzési nehézségekhez és gyomor-bélrendszeri diszkomforthoz vezethet. A betegség hasonló a tüdőgyulladáshoz, de jóval súlyosabb, így minden közintézménynek óvatosnak kell lennie. A vendéglátóiparban dolgozóknak, mint például a vidámparkok, szállodák, gőzkamrával rendelkező edzőtermek és üdülőközpontok, fürdőházak és uszodák alkalmazottainak, ébernek kell lenniük, és folyamatosan tesztelniük kell a felszereléseket.

  A gondozó otthonok és a kórházak is magas kockázatú környezetek, hiszen azok a leghajlamosabbak a megbetegedésre, akiknek legyengült az immunrendszerük, vagy már lappang bennük egy betegség. Ebből adódóan kiemelt fontosságú számukra a baktériummentes víz biztosítása.

  A bakteriális növekedés melegágyai továbbá a repterek, irodaépületek és az építkezések, mivel nagy kazánrendszereket és hűtőtornyokat üzemeltetnek.

  A legionárius betegség legutóbbi fertőzései

  2018 júliusában Olaszországban, a Milánó közeli Bressóban 26 embert betegített meg a Legionárius baktérium, közülük 3 idős ember életét veszítette. Jelenleg is folyik a víztesztelés és a kármentesítés. A tesztelés első körében az egyik beteg otthonából, és egy szökőkútból származó vízmintában jelen volt a Legionella baktérium. A polgármester elővigyázatosságból 4 szökőkút leállítását rendelte el. A városi uszodában és a sportközpontban is vizsgálják a vizet, melynek eredményeit még nem hozták nyilvánosságra.

  Szintén 2018 júliuságban New York-ban, Felső Manhattan-ben betegedtek meg 27-en a Legionella baktériumtól, közülük 25-en kórházi kezelésre szorultak, egyikük életét vesztette. Augusztus 14-i sajtóértesülések szerint az azt megelőző három hétben nem diagnosztizáltak újabb betegeket. Az egészségügyi szakemberek szerint egy közeli hűtőtoronyból származhatott a baktérium, melyet július 13-án kitisztítottak és fertőtlenítettek.

  Rengeteg tanács áll rendelkezésünkre, hogy hogyan kerüljük el a megbetegedéseket. Az iránymutatások betartásával könnyen csökkenthetjük a kockázatokat. Továbbá, tisztítórendszeres vízautomaták használatával teljesen szennyezésmentes vizet élvezhetünk. A Waterlogic Firewall UV fertőtlenítő technológia központi szerepet játszik a baktériummentes víz szolgáltatásában, bizonyítottan 99,9999%-os hatékonysággal szűri meg a baktériumokat és vírusokat. Védje a vizét otthon és a munkahelyén, soha ne spóroljon, ha biztonságos vízforrás szolgáltatásáról van szó! Elvégre élet-halál kérdése is lehet.