FONTOS INFORMÁCIÓ: 2023.10.01-től a Waterlogic Magyarország hivatalosan is Culligan Hungary. További információkért kérjük kattintson ide.
 • Ajánlatkérés
 • Ma műanyag palacktól óvtuk meg környezetünket világszerte

  Az Ön városa hogyan kezeli az ivóvizet?

  Megosztotta ,
  Az Ön városa hogyan kezeli az ivóvizet?

  A városi vízkezelés létfontosságú a biztonságos és iható vízkészlet biztosítása érdekében a helyi lakosság számára. A közművállalatoknak felelősségük, hogy úgy kezeljék a városi készletet, hogy nyugodt szívvel igyunk csapvizet. A hatóságok figyelik a minőségét, hogy a lehetséges szennyeződések sose jelentsenek veszélyt az emberek egészségére. A víz számos kezelési lépésen esik át, még azelőtt, hogy az otthonába érne – szűréssel és tisztítással szennyezőanyagok széles skáláját távolítják el, beleértve a nehézfémeket, a szerves vegyületeket és az emberi eredetű toxinokat.

  Az ivóvíznek kezelési szakaszok komplex rendszerén kell keresztülhaladnia, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket és baktériumokat, ezáltal ihatóvá téve azt. Ezenkívül a közművállalatoknak úgy kell kezelniük a vizet, hogy tiszta és szagtalan maradjon, mivel az irodájába vagy otthonába kerül. Azzal a feltételezéssel töltünk egy pohár csapvizet, hogy biztonságosan iható, de belegondolt már abba, hogy hogyan kezelik az helyi vízellátását? Mennyire ismeri azokat a speciális folyamatokat, amelyekben a víz áthalad, míg emberi fogyasztásra alkalmassá válik?

  Miért van szükség a víz kezelésére?

  A helyi vízszolgáltató társaságok a felszíni- és a talajvízből nyerik a készletüket, amelyek ki vannak téve a környezeti szennyeződéseknek és valószínűleg szennyeződnek is.

  A felszíni vizek közé a tavak, folyók és patakok tartoznak. Az amerikai lakosság kétharmada számára a felszíni vizek jelentik az elsődleges vízforrást. A gazdaságokon átfolyó esővíz kimoshatja a nitrátokat és a növényvédő szereket a folyókba és a vízerekbe, amelyek végül az ivóvízellátásba vezetnek. A talajvizek közé a víztározó rétegek és a föld alatti víztározó rétegek tartoznak, amelyek összegyűjtik a repedéseken és lyukakon átszivárgó esővizet, mielőtt a víz a talajban mélyen ülő sziklák közötti zsebekben gyűlik össze. A közművállalatok a talajvizet csapolják le az olyan helyeken, ahol nincs elég felszíni vízellátás az egész lakosság kiszolgálásához. Ahogy a víz a talajban lévő kövek között szivárog át, arzénhoz hasonló nehézfémeket old ki belőlük, és ezek végül a földalatti víztározó rétegekbe kerülnek.

  Egy memphisi (Tennessee) erőmű arzént és más mérgező anyagokat szivárogtat a felszín alatti vizekbe, és a hatóságok attól tartanak, hogy ez hamarosan mintegy 650 ezer ember ivóvízellátását szennyezheti be. A wisconsini Armenia városban a helyiek még zuhanyozni is félnek, mivel a hanyag szabályozás lehetővé tette a mezőgazdaság számára, hogy túlzott mennyiségű nitrátokat engedjenek a helyi talajvízbe.

  Az ivóvíz minőségének ellenőrzése jelenleg az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) helyett létrehozott, működését 2018 októberében megkezdő Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) feladata.

  Hogyan kezelik a vizet?

  A víz szigorú kezelési folyamaton megy keresztül, hogy eltávolítsanak belőle minden egészségre veszélyes vegyületet. Ez a kezelési folyamat négy szakaszból áll, amelyek ivóvízzé alakítják az Ön vizét.

  1. Koaguláció és flokkuláció

  Ebben a folyamatban olyan vegyszerek kerülnek a vízbe, amelyek más vízben lévő vegyületekkel kötődnek és nagyobb részecskékké válnak. Ezek szilárd tömeget képeznek, amelyet flokknak hívnak.

  2. Ülepedés

  Mivel a flokk sűrűbb a víznél, az ülepedési folyamat során a vízkezelő tartály aljára süllyed, és egy eltávolítható réteget képez.

  3. Szűrés

  Miután a flokkot eltávolították, a maradék tiszta vizet homok-, kavics- vagy faszénszűrőkön vezetik át, amelyek eltávolítják az oldott részecskéket, a parazitákat, baktériumokat, vírusokat és mérgező vegyületeket.

  4. Fertőtlenítés

  A vízkezelés utolsó fázisa a klórral történő fertőtlenítés. Ez a folyamat nem csak a megmaradt kórokozókat távolítja el, hanem tisztán tartja a vízkészletet is, miközben áthalad a csővezetékeken.

  A vízkezelés előnyei és buktatói

  Míg az összes városi vízellátás egy általános kezelési folyamaton megy keresztül, az Ön vize más szintű kezelésen eshet át, attól függően, hogy honnan származik. A felszíni vizeknek például magasabb szintű koagulációra, ülepedésre és szűrésre van szükségük, mint a talajvíznek, mivel a tavakból, folyókból és patakokból vett víz jó eséllyel több üledéket és szennyezőanyagot tartalmaz, mint a természetesen szűrt talajvíz.

  Minden vízkészlet esetében szükség van fertőtlenítésre is, hogy garantálható legyen annak biztonságos használata. A fertőtlenítés során általában klórt, ózont vagy ultraibolya fényt használnak.

  A klór hatékonyan távolítja el a mikrobiális kórokozókat, ezért Magyarország vízkezelő rendszereinek túlnyomó része használ klórt fertőtlenítőszerként. Egyes fogyasztók azonban nem szeretik a klóros víz szagát vagy ízét. Tanulmányok szerint a klórfertőtlenítés melléktermékei akár 93%-kal növelhetik a rák kockázatát, beleértve a hólyag és végbélrákot.

  A klórral kapcsolatos kockázatok arra késztették a közüzemi vállalatokat, hogy alternatív fertőtlenítőszerek után kutassanak. Az ozonizálás gyakran használt módszer a kórokozók eltávolítására alkalmas a kezelt vízkészletből. A klórra azonban továbbra is szükség van, mivel az ózon nem képes szennyezőanyagmentesen tartani a vízellátást, miután az elhagyta a tisztítóüzemet.

  Egy másik fertőtlenítési lehetőség az ultraviola fény: egy lámpából származó UV fény elpusztítja a vírusokat és a baktériumokat.

  Mindig sikeres a vízkezelés?

  A szabványok és szigorú felügyelet ellenére a vízkezelés nem mindig hatékony. 2014-ben a Michigan állambeli Flintben a város elsődleges vízforrása a Flint folyó lett. A vízkezelő üzemeket nem készítették fel megfelelően a nagyon korrozív vízellátás kezelésére, amely az egész helyi lakosság számára egészségügy problémákat okozott. A Flint-válság abból adódott, hogy a város elavult infrastruktúrája ólomcsövekkel vezette a vizet az otthonokba és a munkahelyekre.

  A Flint folyó vize annyira maró hatású volt, hogy az kioldotta a vezetékekben lévő nehézfémet a vízellátásba, miközben azokon áthaladt. Ezzel megvilágította a vízrendszerek esetleges kockázatait.

  A vízadagolók garantálják a tiszta, szűrt ivóvizet

  Csupán egyetlen módja van annak, hogy biztos legyen benne, hogy a vízellátása biztonságos. Ehhez szűrő- és tisztítórendszert kell telepíteni a fogyasztás helyszínén.

  Egy Waterlogic vízadagoló számos technológia segítségével tisztítja a vizet, a nagyteljesítményű szénszűréssel kezdve, amely eltávolítja a kórt, az ólmot és a növényvédő szereket. Ezt egy mikrobiológiai tisztítás követi, UV fény alkalmazásával, amely kiírtja a baktériumok 99,9999%-át (beleértve az E colit, a szalmonellát és a hepatitiszt), és garantálja a tiszta vizet a 100%-ban vegyi anyagoktól mentes eljárásnak köszönhetően.

  Ha nem biztos abban, hogy a helyi vízellátás megfelelő a fogyasztáshoz, vegye fel a kapcsolatot a Waterlogic-kal, és az ügyfélszolgálaton dolgozó szakértőink javasolnak Önnek egy a felhasználás pontjához megfelelő vízadagolót, hogy otthona vagy munkahelye vízszennyeződésektől mentes legyen.