FONTOS INFORMÁCIÓ: 2023.10.01-től a Waterlogic Magyarország hivatalosan is Culligan Hungary. További információkért kérjük kattintson ide.
 • Ajánlatkérés
 • Ma műanyag palacktól óvtuk meg környezetünket világszerte

  Ön tudja, hogy mi van a palackozott vizében?

  Megosztotta ,
  Ön tudja, hogy mi van a palackozott vizében?

  A Waterlogic-nál beszélünk a palackozott víz kockázatairól és arról, hogy a vízadagoló lehet a tökéletes választás azok számára, akik jobb minőségű ivóvizet keresnek.

  Magyarországon évente körülbelül 66 milliárd forint értékben vásárlunk palackozott vizet, így az ásványvíz-palackozó cégeknek az érdekükben áll, hogy elhitessék a nyilvánossággal, hogy az ásványvíz nem csak tisztább, de egészségesebb is, mint a csapvíz. Az igazság viszont az, hogy a palackozott víz komoly potenciális veszélyt jelent az egészségre.

  A New York State University tudósainak kutatása szerint a világ palackozott vizeinek 93%-a tartalmaz mikroműanyagot, amely a fogyasztás során bekerül a szervezetünkbe. A New Hampshire-i Környezetvédelmi Szolgálat nemrég lefuttatott tesztjei alapján veszélyesen magas szinten fordulnak elő vegyi anyagok a CVS, a Whole Foods és a Market Basket által értékesített palackozott vizekben, így azt tanácsolják, hogy várandós, idős, illetve fiatal vásárlók ne fogyasszanak belőle. Egy német tanulmány több, mint 25 000 különböző vegyi anyagot azonosított az általuk tesztelt vízmintákban – sokat elégséges szinten ahhoz, hogy hormonzavart okozzanak.

  A közfogyasztású ivóvizeket Magyarországon az Országos Közegészségügyi Intézet, valamint a helyi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálja és ellenőrzi. A magyar szabályozás mellett az Európai Parlament rendelkezései és ivóvíz-irányelve is szabályozza az ivóvíz minősítésének értékeit. Az Európai Unió ivóvíz-irányelve a fertőzések elkerülése érdekében minimum értékeket határoz meg az emberi fogyasztásra alkalmas víz (ivóvíz, főzéshez, vagy egyéb háztartási célokra használt víz) minőségére vonatkozóan. A közüzemi vállalatok vegyszereket, például klórt és fertőtlenítőket (DBP) adnak a vízhez, hogy elpusztítsák a betegségeket okozó baktériumokat. A tanulmányok azonban arra mutatnak, hogy a klór és a DBP szintén túl mérgezőek lehetnek az emberi fogyasztásra. Arról nem is beszélve, hogy a csapvíz más szennyeződések veszélyeinek is ki van téve, ideértve az ipari hulladékokat, a gazdaságokból származó növényvédőszereket és a nehézfémeket, mint például az ólom és az arzén.

  Honnan jön a palackozott víz?

  Becslések szerint a palackozott vizek 64%-a egyszerű csapvíz, gyakran kezelés és szűrés nélkül. Egyéb vízforrások lehetnek a természetes források, ember által fúrt kutakból vett víz, vagy desztillációs eljárás során nyert víz. Kevesen tudják, hogy a leggyakrabban ellenőrzött italok közé tartozik a csapvíz. A hazai csapvíz körülbelül 50%-a származik folyók parti szűrésű vizéből, felszíni vizekből, talajvízből. A vízművek laborvizsgálatai és független mérések is megerősítik, hogy jó minőségű. Az eseti szennyezések okát nem a vízforrásban, hanem a régi vezetékrendszerben kell keresni.

  Az ásványvizek minőségét palackozáskor ellenőrzik, utána azonban már nem. Mivel az ásványvizeket nem fertőtlenítik, ezért nem tudható, hogy hónapokkal később kibontva milyen baktériumokat tartalmaz egy palack mentes ásványvíz (a szénsavas ásványvízben a baktériumok nem tudnak elszaporodni).

  Magyarországon a palackozott vizek élelmiszernek minősülnek, probléma esetén - a jogszabály értelmében - az élelmiszer-ellenőrző hatóságokhoz fordulhatunk, így a megyei (fővárosi) állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési állomáshoz, az ÁNTSZ megyei és városi intézeteihez, a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségekhez.

  A palackozott víz veszélyt jelent az egészségre és a környezetre

  Palackozott víz & BPA

  A BPA, azaz Biszfenol A egy ipari vegyi anyag, amelyet a műanyaggyártás során használnak, és általában a műanyag vizes palackokban található meg. Kutatások szerint a BPA átszivároghat a műanyagból a benne tárolt folyadékba. Ha ez megtörténik, elfogyasztása esetén megzavarhatja az emberek hormonális működését, befolyásolhatja a magzatok és kisgyermekek agyi fejlődését, viselkedésbeli változásokat, illetve reprodukciós problémákat okozhat, valamint növelheti a vérnyomást, amely szívbetegséghez vezethet.

  Vegyi anyagok a vizes palackokban

  A palackokban lévő vegyi anyagok jelenléte attól függ, hogy milyen műanyagból készültek. Ellenőrizze a palackon lévő újrahasznosítási szimbólumban szereplő számot, hogy megtudja, mekkora kockázatot is jelent. Az 1-es számmal jelölt műanyag (PET – polietilén-tereftalát) a leggyakoribb az ivóvizes palackok között, és nem jelent ismert veszélyt az emberi egészségre, ám érdemes nem újra tölteni. A 2-es (HDPE – nagy sűrűségű polietilén), a 4-es (LDPE – alacsony sűrűségű polietilén) és az 5-ös számú (PP – polipropilén) műanyagok szintén alacsony kockázatúak.

  A 7-es számú műanyag valószínűleg tartalmaz BPA-t, ezért a legjobb elkerülni. Magyarországon ebből a fajta műanyagból nem készül vizespalack.

  A palackozott víz és a környezet

  A műanyagszennyezés a generációnk első számú környezeti csatájává vált. Percenként egymillió műanyag palackot vásárolunk, és az összes műanyag 90%-a az óceánokba kerül, ráadásul mindössze egyetlen használat után. Ha a látható szennyezés nem lenne elegendő, a palackozott víz előállításakor keletkező szén-dioxid-kibocsátás még csak nem is mérhető. Becslések szerint 54 millió hordó olaj szükséges ahhoz, hogy elegendő energiát termeljen a palackozott víz előállításához csak az Egyesült Államokban: ide tartozik a palackok előállítása, a tárolás, a víz szállítása és az üres tartályok újrahasznosítása.

  Három ok, hogy átálljunk a szűrt vízre

  1. 99,9999% baktériummentes – a palackozott vizekre vonatkozó baktériumvizsgálati előírások nem olyan szigorúak, ami megnövekedett kórokozószintet eredményezhet, míg a magas színvonalú tisztítás azt jelenti, hogy a legjobb szűrt vizek 99,9999%-ban baktériummentesek;

  2. A palackozott vizek egy része a vízhálózatból származik, ami azt jelenti, hogy Ön akár kétezerszeresét fizeti azért a vízért, amihez egyébként fillérekért hozzáfér;

  3. 3-mat fizet, 1-et kap – három liter víz szükséges mindössze egy liter palackozott víz előállításához, ami az egyébként könnyen hozzáférhető forrás pazarlását eredményezi.

  Így mentesít az aggodalmaktól egy jóminőségű vízadagoló

  A jóminőségű irodai vízadagolók ideális megoldást jelentenek mindenkinek, aki tökéletesen tiszta, szennyeződésmentes vizet keres.

  A fejlett szénszűrő rendszerek eltávolítják a nem kívánt szennyezőanyagokat, mint a klór, az ólom, a növényvédők és más részecskéket. Ezt követően a mikrobiológiai UV szűrőfolyamat során kémiai anyagok nélkül távolítja el a potenciális kórokozókat, mint az E. coli, a szalmonella vagy a hepatitis.

  Az irodák akár 30-70%-ot is megtakaríthatnak, ha palackmentes vízkészletre váltanak. Egy 100 fős vállalkozás esetén akár 170 ezer forintot havonta, hiszen Ön elkerüli a szállítás, az adminisztráció és a tárolás költségét, amelyek a tartályos vízadagolók esetében felmerülnek.

  Vegye fontolóra Ön is a környezetbarát megoldást, a hálózatra szerelt vízadagolót! Akár 72%-kal csökkentheti vállalkozása ökológiai lábnyomát, hiszen nincs többé szükség műanyagfelhasználásra, energiaigényes szállításra, és véglegesen csökkentheti a cég műanyag-függőségét.